PCOS

A kiegyensúlyozott,rendszeres, egészséges étkezés hozhat eredményt.

Nem vagy egyedül

A policisztás ovárium szindróma, vagy rövidítve PCOS igencsak sok termékeny korú nőnél előfordulhat. Általában nőgyógyászati vizsgálaton jelzi az orvos, hogy cisztás képletek vannak a petefészekben, így találkozhattál te is először ezzel a fogalommal.

Hormonok játéka

A PCOS tulajdonképpen egy hormonális betegség, amikor a női nemi hormonok és a férfi nemi hormonok egyensúlya kibillen, ez cisztás képletekkel, rendszertelen menstruációval illetve egyéb hormonális zavarral járhat.

PCOS-ről beszélünk, ha az alábbi kritériumok fennállnak:

  • magas férfi nemi hormonszint
  • ciszták a petefészekben
  • rendszertelen menstruáció
kep2 (4)

Mit tegyek a gyógyulás érdekében?

Általában a nőgyógyász fogamzásgátló tablettát szokott javasolni ilyen esetben, hogy mesterségesen állítsa be a ciklusod. Ha idegenkedsz a gyógyszertől vagy babát szeretnél, talán jobb megoldás a természetes ciklusbarát szerekhez fordulni, ezekről itt olvashatsz.

Sokszor a nemi hormonok kilengése más hormon kibillenését is eredményezi, így sokszor társul a PCOS-hez inzulinrezisztencia.

Nem vagy egyedül

Ha a PCOS igazolódott nálad, és a cukorterhelés eredménye is kóros értéket mutat, elkerülhetetlen az életmódváltás. Ugyanúgy kell diétáznod, mint más inzulinrezisztensnek és a rendszeres testmozgást, megfelelő mennyiségű és minőségű alvást is érdemes beiktatod a mindennapjaidba.>

Ha úgy érzed, elkezdenéd a segítségemmel a gyógyulás felé vezető utat, állok rendelkezésedre!