Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia, a cukorbetegség előszobája.

Inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája

Amikor a cukorterhelésen kijön a magas inzulinszint, amely esetleg alacsony glükózgörbével párosul, inzulinrezisztenciáról beszélünk.* Általában jellegzetes tünetek előzik meg: ferkaséhség, édesség iránti csillapíthatatlan vágy, esetleg étkezések körüli szédülés, rosszullét, hormonális zavarok, menstruációs ciklus felborulása. Ha az alábbi tüneteket te is szoktad tapasztalni, érdemes meglátogatni egy endokrinológust!

Mi történik ezután?

Az endokrinológus felméri a panszaid, megnézi a leleteket, esetleg még újabb vizsgálatokat rendel el. Nőknek szükség lehet nőgyógyászati vizsgálatra, ultrahangra, mivel az inzulinrezisztencia sokszor egy nőgyógyászati kórképhez párosul, policisztás ovarium szindrómához. Ha már neked is mondta a nőgyógyász, hogy ciszták vannak a petefészkeden, akkor lehet, hogy PCOS-ed van. Szükség lehet a pajzsmirigy, mellékvesekéreg, és a nemi ormonok ellenőrzésére is, mivel az inzulin is hormon természetű anyag, így annak a kilengése, okozhat hormonális inbalance-ot.

160g-os diéta, kell ez egyáltalán?

Nagyon sok nő és meglepően sok férfi küzd inzulinrezisztenciával. A 160 grammos diétát is gyakran hallani manapság, sőt, általában a szakorvos is ezt fogja emlegetni, amint kiderült az IR. Viszont nem mindig a 160g a megoldás, sokszor kisebb változtatások is meghozzák a várt javulást.

Terhességi cukorbetegség

Fő a kiegyensúlyozott vércukorszint.

Életmódváltás a megoldás

Amint megvan a diagnózis, az orvosi konzultáció érdemes felkeresned dietetikust, aki jártas az IR kezelésében. A diétában a szénhidrátokat vesszük górcső alá, hiszen az IR szénhidrátanyagcsere-zavar. Egyes szénhidrátok tiltólistásak (asztali cukrok, szőlőcukor), míg mások napszakhoz kötöttek (tejcukor, gyümölcscukor) és megint mások erősen ajánlottak (magas rosttartalmú gabonafélék, keményítőszegény zöldségek).

Szénhidrát számolás- kell vagy sem?

Sokszor már úgy jönnek a pácienseim, hogy a 160g diétát elkezdték, de tulajdonképpen a szénhidrát mennyiségének számolására nem mindig van szükség. Sokaknál elég az alapanyagok leváltása, az alapszabályok megismerése. Egyes esetekben azonban tényleg jó eredményt érhetünk el egy adott szénhidrát mennyiség betartásával. Azt viszont tudd, hogy ezt nem szabad hasraütés-szerűen meghatározni! Dietetikusként, femérem az általános aktivitásodat, hogy ülőmunkát végzel-e vagy megterhelőbbet, a magasságot, súlyod, sportolási szokásaidat és persze az egyéb céljaidat is megkérdezem. Így ez lehet 120 de akár 200g szénhidrát diéta is.

Mivel az étrendben megemeljük az élelmi rost-bevitelt, így a folyadékfogyasztást is érdemes hozzátenni. Az élelmi rostok vizet kötnek, így, ha keveset szoktál inni, ezen most változtatnod kell. Általában 1,5-2,5 l elég szokott lenni, ha pluszban rendszeresen sportolsz, akkor több folyadék is mehet.
A sportolást se felejtsd el! Nagyon szuperül tudja csökkenteni a magas inzulinszintet a rendszeresen végzett kardio mozgás, erősítéssel párosítva! Általában heti 3 alkalmat szoktam javasolni, amiből 2 kardio legyen (futás, biciklizés, zumba, aerobik…stb) 1 alkalom pedig erősítő edzés (jóga, pilates, saját testsúlyos edzés, kondi…stb.).

Ha úgy érzed, elkezdenéd a segítségemmel a gyógyulás felé vezető utat, állok rendelkezésedre!

*Ha IR-re gyanakszol, mindenképpen keress fel endokrinológust, ezektől eltérő eredménnyel is lehetsz inzulinrezisztens.