Ahogy beköszönt az ősz, megjelennek a piacon, boltokban a különféle tökök. A sonkatökből szoktam leginkább süteményeket készíteni, ennek az ízvilága tetszik a leginkább.
Arra gondoltam, ha édesburgonyából lehet brownie-t, csokis sütit készíteni, akkor sütőtökből miért ne próbáljam ki?
Úgyhogy rögtönöztem egy receptet, ami zabliszttel készült (ledaráltam zabpelyhet) így gluténmentes és cukormentessé alakítható.
Hozzávalók:
- 1 bögre zabliszt (lehet jelölten gluténmentes cöliákiásoknak)
- 1 bögre sült sütőtök (én kicsit leturmixoltam, hogy könyebben elegyedő legyen)
- fél bögre cukor vagy édesítőszer (eritritet szoktam még használni)
- fél bögre holland kakaópor
- 1-2 nagy ek zsiradék/olaj (nálam natúr mogyoróvaj volt)
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás
- kevés tej/növényi tej/víz (nálunk pont nem volt otthon tejféle)
- csipet só, vanília kivonat, őrölt fahéj
- 1 tábla tetszőleges csokoládé, nálam 75%-os étcsoki volt
Elkészítés:
A tojást a cukorral, tökpürével, zsiradékkal habosra keverem kézi habverővel, majd hozzáadom a lisztet, sütőport, kakaóport is és szépen elkeverem. Ha kell egy kevés folyadékot adok a masszához, ízesítem. A zabliszt több folyadékot fog igényelni, egy kissé folyós, de nem túl híg masszát kell kapnunk. A csokoládét apróra vágom és hozzákeverem, én személy szerint jobban szeretem így, de bele is lehet olvasztani a masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát, és 180 fokon, légkeverésen megsütöm 20-30 perc alatt.