Hisztaminszegény Húsvéti menü

Hisztaminszegény ünnepi 3 fogásos ebéd egy 4 tagú családnak

Az a tapasztalatom, hogy az ünnepek – legyen az piros betűs ünnep vagy „csak” egy születésnap, névnap, házassági évforduló, – mindig fejtörést okoznak hisztaminintoleránsként. Nehéz olyat sütni-főzni, ami finom, különleges és nem mellesleg alacsony hisztamintartalmú is, hogy a diétába illeszkedjen.

Ezért alkottam meg ezt az ünnepi menüt, amely 3 fogásból  (leves, főfogás és desszert) áll. Mind alacsony hisztamintartalmú alapanyagból készült, de egy kicsit talán ünnepibb megoldás.

Lássuk a recepteket:

Zellerkrémleves tökmagolajjal

  • 2 kisebb zellergumó
  • 200g görög joghurt
  • zellerzöld, só, kakukkfű

A zellert megtisztítom, felkockázom és felteszem főni 2x-es mennyiségű vízben. Fűszerezem és puhára főzöm. Amikor már majdnem puha, hozzáadom az apróra vágott zellerzöldet és összeturmixolom a joghurttal a levest. Rottyantok még egyet rajta és tálalom.

Rozmaringos sült csirkecomb

  • 8 db alsó vagy felső csirkecomb
  • 2-3 ek süthető olívaolaj
  • só, rozmaring

A combokat befűszerezem és előmelegített sütőben először fedővel vagy alufólia alatt sütöm kb 40-50 percig, majd fedő nélkül 10-20 percig hogy megpiruljon.

Franciasaláta

  • 600g burgonya
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db alma
  • 500g natúr joghurt (lehet görög joghurt is)
  • 8 db főtt tojássárgája
  • só, őrölt fekete kömény

A burgonyát és sárgarépát megtisztítom, kockákra vágom és bő, sós vízben puhára főzöm. Ha kész, leszűröm és hozzáadom a tisztított, darabolt almákat is. A szószhoz csomómentesre keverem a joghurtot, tojássárgáját, fűszereket és mindent összekeverek. Friss petrezselyemmel meg lehet szórni

Akár retket is tehetünk bele!

Nálunk akár így önmagában is megállja a helyét, de ha szeretnétek, készíthettek mellé valamilyen gabonaköretet: rizst, bulgurt, kuszkuszt, kölest vagy quinoát.

Répatorta mascarpone krémmel

Hozzávalók:

  • 200g liszt
  • 100g cukor
  • 1 szál sárgarépa
  • 30g olaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk almaecet (egyéni tolerancia szerint, helyettesíthető almalével, meggylével)
  • 2-2,5 dl víz
  • vanília kikapart magjai, fahéj

a krémhez:

  • 250g mascarpone
  • 1-2 ek porcukor
  • kb 0,5 dl friss almalé (savanyú almából-> kb fél db almát leturmixolok, leszűrök és kész is)
  • kevés vanília mag

A száraz hozzávalókat elkeverem, majd apránként a nedves hozzávalókat is hozzáadom a masszához.  Belekeverem az apróra reszelt sárgarépát is és akár az almaléből visszamaradt rostanyagot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütöm. (ha magas falú tepsiben sütöd, lehet, hogy több időt igényel majd)

Kikeverem a mascarpone krémet a többi hozzávalóval és a kihűlt tésztát megkenem vele.

Ha tetszettek a receptek, mentsd el, készítsd el Húsvétkor, vagy bármikor máskor és meséld el, hogy sikerült!

Természetesen az egyéni tolerancia ebben az esetben is fontos: ha bármely alapanyagra érzékenyen reagálsz, váltsd le valamilyen alternatívával!