Gyors lencsefasírt

Ha nincs otthon semmi, de ennél valami különlegeset.

Ennek a fasírtnak története van, engedjétek meg, hogy elmeséljem: egyik este, munka után úgy motoszkáltam a konyhában, hogy „Úristen,de ennék egy jó hamburgert! Na de nem húsosat, hanem vegát!!”

Úgyhogy kinyitottam a konyhafiókot, megláttam a vöröslencsét, és tudtam, hogy ebből fogok hamburgerpogácsát készíteni. Máskor is csináltam már hasonlót, gyorsan elkészül, nem mellesleg nagyon finom is.

Lássuk a receptet: Hozzávalók 4 nagyobb pogácsához

  • 100g vöröslencse
  • 2 púpos ek prézli
  • 1 púpos ek lenmag vagy lenmagtöret
  • só, piros paprika, oregánó (nálam csirkefűszerkeverék volt)
  • kevés olaj a kisütéshez

A lencsét átöblítem, majd 2x-es mennyiségű vízben megfőzöm. (Vigyázat, nagyon hamar pépessé válik, érdemes 10 perc után levenni a tűzről és fedő alatt hagyni dolgozni.) Összekeverem a prézlivel, lenmaggal, fűszerekkel és hagyom kihülni. Ha már langyos, szobahőmérsékletű, kis lepényeket formázok belőle és kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát kisütöm.

Szuper saláta feltétnek, szendvicsekbe, hamburgerbe, vagy csak magában egy kis mártogatóssal!

Egy másik nagy előnye, hogy több diétába is beilleszthető: Ir-ben, Pco-ban is szuper. Ha kicseréljük a prézlit zablisztre, akkor gluténmentes is, illetve eredendően tejmentes. Sajnos hisztamintartalma magas, fodmap tartalma magas, így ebben a 2 esetben nem javaslom, de akár az egészséges táplálkozás akár a fogyás étrendjébe is beilleszthető.

Egészségetekre!

Nézzétek meg az instagram profilomat is!