Alacsony hisztamintartalmú piskóta

Azt tapasztaltam a hisztaminintoleráns pácienseimnél, hogy nincs ötletük édességre, hiszen a csokoládé, kakaótermékek tiltólistásak. Ezért elkezdtem kísérletezni, mit is ajánlhatok nekik ilyen esetekben.

Az egyik ilyen sikeres kreálmányom ez a tojásmentes, tejmentes piskóta (inkább kevert sütinek mondanám), ami akár gluténmentessé is alakítható, ha a lisztet lecseréljük benne.

Kevés hozzávalót, vagy konyhai tudást igényel a recept, ez az egyik nagy előnye. Szinte bármely összetevőt cserélgetheted ízlésed szerint, én például a vizet néha növényi tejre cserélem, vagy a cukor egy részét eritrittel fedezem, de nem ritka az sem, hogy a lisztekkel játszom (egy kis tönköly, pici zabliszt, és búzaliszt). Az olaj is elhagyható, én a legutóbb kifelejtettem a tésztából és ennek ellenére is szuper állaga lett, nem ragadt bele nagyon a sütőpapírba sem. Érdemes olyan olajat használni, amely semleges ízű, például a kókuszolaj.

Lássuk is az alacsony hisztamintartalmú piskóta receptet: hozzávalók 8 szelethez

  • 200g liszt
  • 100g cukor (én kevesebbet szoktam használni, bőven elég 80g is, ha nem szereted nagyon édesen)
  • 30g olaj (pl: süthető olívaolaj, vagy kókuszolaj)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna (nekem simán csak sütőporral is működik)
  • 1 tk almaecet (egyéni tolerancia szerint, helyettesíthető almalével, meggylével)
  • 2-2,5 dl víz
  • vanília kikapart magjai, fahéj

Alacsony hisztamintartalmú piskóta recept
Almát is keverhetsz a piskótamasszába!

Az elkészítése is pofon egyszerű: a száraz hozzávalókat elkeverem, majd apránként a nedves hozzávalókat is hozzáadom a masszához. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütöm. (ha magas falú tepsiben sütöd, lehet, hogy több időt igényel majd)

Az elkészítéséről videót is készítettem:

@konyhaterapia

Jöhet egy alacsony #hisztamin tartalmú süti, ami #tejmentes #tojásmentes akár #gluténmentes is? A receptet a weboldalamon megtaláljátok az ebookkal együtt: www.konyhaterapia.hu

♬ eredeti hang – Lucia Szkladányi-Szabó

Próbáljátok ki és írjátok meg, hogy sikerült! További alacsony hisztamintartalmú receptekért pedig keressétek az ebook-omat!