A legtökösebb granola

Egész régóta magam készítem a granoláimat. Ennek vannak praktikus okai, hiszen így én szabályozom, hogy mennyi, milyen édesítő kerüljön bele, a magam ízlésére tudom szabni, és nem mellesleg jóval olcsóbb is! Egyébiránt  pedig egészen egyszerűen  szeretek az ízekkel játszani! Készítettem már csokis, mogyoróvajas-gyümölcsös, és „instant almás pite” granolát is. Mivel nyakunkon a karácsony és egyébként is minden külföldi és belföldi fórumról a sütőtök, illetve a vele készült receptek köszönnek vissza, megalkottam az ún. „ pumpkin pie”  (azaz sütőtökös pite )granolát! 🙂

Hozzávalók:  ( kb. 5-6 adagra, pont egy nagy befőttesüvegre)

  • 170 g sült sütőtök (én ennyivel indultam, de majdnem sok lett,úgyhogy 20-30g-mal kevesebb is elég lehet)
  • 150 g gabona pehely: nálam árpa-, rozs- és zabpehely keveréke (gluténmentes zabpehely is lehet)
  • 2 ek tetszőleges édesítő, én mézet használtam, de lehet eritrit (ha cukormenteset szeretnénk), cukor, juharszirup, agavé…
  • ¼ tk gyömbér
  • ¼ tk szegfűszeg
  • ¼ tk szerecsendió
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek olaj vagy vaj ( nálam süthető olívaolaj volt 🙂 )
  • izgalmasabbá tehetjük egy marék dióval, vörös áfonyával, étcsokival

Elkészítés:

Először is vegyél fel valami kényelmeset, készíts magadnak egy finom teát vagy kávét (hogy legyen mit elszürcsölni, amíg sül az illatos granola a sütőben), indíts el egy jó kis spotify albumot vagy youtube egyveleget, engedd, hogy a zene hangulata magával ragadjon, majd láss hozzá a mókához! 

A sült sütőtököt tisztítsd meg a héjától, vagy az esetleg megégett résztől, majd villával, vagy aprítógépben keverd krémesre a választott édesítővel, fűszerekkel, olajjal. 

A kapott mutyit forgasd össze a pelyhekkel, sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét, majd 180°C-on 30-40 percig (addig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz) süsd, 10 percenként forgasd át, hogy az összeragadt gubancok szétváljanak, a kissé már megpirult szemek pedig helyet cseréljenek a még sápadt társaikkal. Az utolsó 10 percre morzsolj hozzá egy marék diót is. Ha kész, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni, de előtte kóstold meg, hiszen fontos megnézni, hogy jót alkottunk-e, igazam van? 🙂 

1 adag 30g granolát jelent. Tejjel, vagy joghurttal vagy még több sütőtökkel bátran fogyasztható! 🙂

Továbbfejleszteni ér!

Egészségetekre! 🙂