Hisztaminszegény ünnepi 3 fogásos ebéd egy 4 tagú családnak
Az a tapasztalatom, hogy az ünnepek – legyen az piros betűs ünnep vagy „csak” egy születésnap, névnap, házassági évforduló, – mindig fejtörést okoznak hisztaminintoleránsként. Nehéz olyat sütni-főzni, ami finom, különleges és nem mellesleg alacsony hisztamintartalmú is, hogy a diétába illeszkedjen.
Ezért alkottam meg ezt az ünnepi menüt, amely 3 fogásból (leves, főfogás és desszert) áll. Mind alacsony hisztamintartalmú alapanyagból készült, de egy kicsit talán ünnepibb megoldás.
Lássuk a recepteket:
Zellerkrémleves tökmagolajjal
- 2 kisebb zellergumó
- 200g görög joghurt
- zellerzöld, só, kakukkfű
A zellert megtisztítom, felkockázom és felteszem főni 2x-es mennyiségű vízben. Fűszerezem és puhára főzöm. Amikor már majdnem puha, hozzáadom az apróra vágott zellerzöldet és összeturmixolom a joghurttal a levest. Rottyantok még egyet rajta és tálalom.
Rozmaringos sült csirkecomb
- 8 db alsó vagy felső csirkecomb
- 2-3 ek süthető olívaolaj
- só, rozmaring
A combokat befűszerezem és előmelegített sütőben először fedővel vagy alufólia alatt sütöm kb 40-50 percig, majd fedő nélkül 10-20 percig hogy megpiruljon.
Franciasaláta
- 600g burgonya
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 3 db alma
- 500g natúr joghurt (lehet görög joghurt is)
- 8 db főtt tojássárgája
- só, őrölt fekete kömény
A burgonyát és sárgarépát megtisztítom, kockákra vágom és bő, sós vízben puhára főzöm. Ha kész, leszűröm és hozzáadom a tisztított, darabolt almákat is. A szószhoz csomómentesre keverem a joghurtot, tojássárgáját, fűszereket és mindent összekeverek. Friss petrezselyemmel meg lehet szórni
Akár retket is tehetünk bele!
Nálunk akár így önmagában is megállja a helyét, de ha szeretnétek, készíthettek mellé valamilyen gabonaköretet: rizst, bulgurt, kuszkuszt, kölest vagy quinoát.
Répatorta mascarpone krémmel
Hozzávalók:
- 200g liszt
- 100g cukor
- 1 szál sárgarépa
- 30g olaj
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk almaecet (egyéni tolerancia szerint, helyettesíthető almalével, meggylével)
- 2-2,5 dl víz
- vanília kikapart magjai, fahéj
a krémhez:
- 250g mascarpone
- 1-2 ek porcukor
- kb 0,5 dl friss almalé (savanyú almából-> kb fél db almát leturmixolok, leszűrök és kész is)
- kevés vanília mag
A száraz hozzávalókat elkeverem, majd apránként a nedves hozzávalókat is hozzáadom a masszához. Belekeverem az apróra reszelt sárgarépát is és akár az almaléből visszamaradt rostanyagot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütöm. (ha magas falú tepsiben sütöd, lehet, hogy több időt igényel majd)
Kikeverem a mascarpone krémet a többi hozzávalóval és a kihűlt tésztát megkenem vele.
Ha tetszettek a receptek, mentsd el, készítsd el Húsvétkor, vagy bármikor máskor és meséld el, hogy sikerült!
Természetesen az egyéni tolerancia ebben az esetben is fontos: ha bármely alapanyagra érzékenyen reagálsz, váltsd le valamilyen alternatívával!