Hisztaminszegény kenyérfeltétek

Amikor a hisztaminintoleráns vendégeimnek tartok konzultációt, gyakran felmerül a kérdés, mégis mit tud a reggeli szendvicsre, vagy a vacsorára szánt zsemlére tenni?

No ilyenkor kerülnek elő a különböző zöldségkrémek, kenceficék, amiket igen sokoldalúan lehet variálni. Én most 3 félét hoztam nektek, olvassátok, fogyasszátok egészséggel!

Hisztaminszegény kenyérfeltétek

Hamis pesztó

Hozzávalók:

  • 1 bögre olívaolaj (lehetőleg extra szűz változat)
  • 2-3 bögre friss bazsalikom

A hozzávalókat összeturmixolom vagy botmixerrel krémesítem és kész is. Ha van olyan olajos mag, amit jól tolerálsz, azt is bele lehet csempészni, ahogy frissebb sajtot is, de ez az alaprecept is szuper! Sőt, akár tésztaszószként, pác szószként is megállja a helyét!

Vegyes zöldségkrém:

Hozzávalók:

  • 300g gyökérzöldség vegyesen (pl: sárgarépa, zellergumó, burgonya, cékla, fehérrépa…stb.)
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só, rozmaring, oregánó, bazsalikom

A zöldségeket felkockázom, kevés vízben megpárolom, majd az olajjal és fűszerekkel krémesre turmixolom.

Tipp: Ha a maradék kencét vízzel hígítod, krémlevest kapsz!

Sütőtök pástétom:

Hozzávalók:

  • 300g sütőtök
  • 30g vaj
  • 50g sajt (fiatal gouda vagy trappista)
  • só, kakukkfű, zsálya

A tököt felkockázom és puhára párolom, majd a szobahőmérsékletű vajjal, és reszelt sajttal összeturmixolom. Ízesítem a fűszerekkel és kész is!

Tipp: Ez a kence tésztaszószként is megállja a helyét

Próbáld ki és írd meg milyen volt!

További tartalmakért, kövess be:

Facebookon vagy instagramon esetleg tiktokon!