Sokszor érezhetted, hogy hisztaminintoleránsként korlátozottak a lehetőségeid a nassolnivalók terén (meg kb minden étel terén). Előfordult veled, hogy álltál a boltokban a polc előtt, és azon agyaltál, hogy mit vehetsz le, mi lesz az, amit majd jól tolerál a szervezeted? Hiányoznak a nassolnivalók a diétából?
Ha igen, ez a cikk neked szól.
Az egyik kedvenc területem a hisztaminintolerancia, ha valahol, itt biztosan elő kell hívnod a kreatív éned, és mindent beleadva megalkotni a receptjeidet, hogy ne váljanak egyhangúvá az étkezések.
Különösen nehéz ezt a kreatív energiát előhívni, amikor nassolnivalókról van szó, hiszen a leggyakrabban csipszhez, vagy csokihoz nyúlunk. És hát mindkettő tiltólistás hisztamin intolerancia diétájában.
De van egy jó hírem! Ha szereted a szelídgesztenyét, akkor a 100%-os, fagyasztott gesztenyemasszából több desszert is elkészíthető. Az fontos, hogy tényleg a 100%-os, csak és kizárólag gesztenyét tartalmazó terméket vásárold meg, ne azt, amiben plusz aroma is van. (Hiszen ezeket az adalékokat nem ajánlott megkockáztatni hisztamin érzékenységben.)
Lássuk, mik készíthetőek ebből:
Gesztenyés golyó
Hozzávalók (8-10 golyóhoz):
- 250g gesztenyemassza (natúr)
- 50g cukor/méz
- kb 0,5-1 dl tej/növényi tej
- fahéj
- 2-3 ek kókuszreszelék
A gesztenyemasszát kiengedem, hogy ne legyen fagyos és lazítom tejjel, cukorral vagy mézzel. Fahéjjal fűszerezem és kis golyókat formázok belőle, amiket kókuszreszelékbe forgatok. Kész is!
Ha szeretnél csavarni egyet a recepten, rejts a golyócskák közepébe 1 szem meggyet (fagyasztott is jó, ami már kiengedett)
Gesztenyepüré
Egyszerű, de nagyszerű recept!
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 250g natúr gesztenyemassza
- 50g cukor (+ 1-2 tk porcukor a habhoz)
- fél dl víz
- 2 dl habtejszín (kókusztejszín is jó)
A cukrot lábasba teszem, vízzel felolvasztom lassú tűzön. A kiengedett gesztenyemasszával összedolgozom, és hűtőbe teszem, hogy szilárduljon (akár újra lefagyaszthatom, hogy könnyebb legyen formázni). Reszelőn, vagy krumplinyomón átnyomom és üvegpoharakba halmozom. A habtejszínt a kevés porcukorral habbá verem és rákanalazom a gesztenyére.
Gesztenyés keksz
Hozzávalók (15-20 db kekszhez)
- 250g gesztenyemassza
- 100g cukor
- 100g liszt
- 2 db tojássárgája (vagy 8 db fürjtojás)
- 100g vaj vagy kókuszolaj
A hozzávalókat összegyúrom, 30 percet pihentetem hűtőben. Kiskanállal golyókat formázok és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, kicsit kilapítom. 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm 20-30 perc alatt.
Mindegyik recept gyorsan és könnyen elkészíthető. Akár tejmentesen is elkészítheted növényi alternatívával és a lisztet is ki lehet cserélni zablisztre, rizslisztre, hogy gluténmentes is legyen.
Készítsd el, és meséld el hogy sikerült!
Egészségedre!